تاریخ : چهارشنبه 31 ارديبهشت 1393
کد 304

دسترسي آزمايشي به پايگاههاي الكترونيكي Global Health

دسترسي آزمايشي به پايگاههاي الكترونيكي Global Health در زمينه بهداشت و سلامت و Nutrition and Food Science Database در زمينه تغذيه

Nutrition and Food Science Database

 

·          لینک دسترسی:WWW.CABI.ORG/NUTRITION

 

·       پایگاه الکترونیکی Nutrition and Food Science Database متعلق به انتشارات CABI محتوی بیش از یک میلیون رکورد اطلاعاتی از سال 1973 تاکنون می باشد و طی سال 2013 میلادی به تنهایی بیش از 73000 رکورد اطلاعاتی به آن افزوده گردیده است.

·          34200 مقاله تمام متن از طریق آن قابل دسترسی است و این تعداد به سرعت نیز در حال افزایش میباشد، نزدیک به 8000 مقاله تمام متن طی سال 2013 به آن افزوده شده است.

·          مقالات تمام متن آن برگرفته از 646 عنوان ژورنال می باشد.

·          تعداد کل ژورنالهای نمایه شده در آن 6800 عنوان ژورنال است.

·          درصد بالایی از تعداد ژورنالهای قابل دسترس در این پایگاه تنها از طریق این پایگاه قابل دسترس می باشند.

·          بروزرسانی اطلاعات در آن هفتگی است.

·          این پایگاه الکترونیکی محتوی اخبار شامل آخرین یافته های علمی در حوزه علم تغذیه است.

·          کاربران با استفاده از این پایگاه می توانند از تقویم رخدادها مانند کنفرانسهای بین المللی در موضوع تغذیه مطلع شوند.

·          این پایگاه محتوی بیش از 150 CAB Review می باشد. CAB Reviews مقالات تمام متن داوری     شده ای می باشند که توسط متخصصین بین المللی نوشته شده و به تحلیل موضوعات علمی روز         می پردازند.

·          اطلاعات موجود در این پایگاه از 103 کشور جهان است.

·          پایگاه الکترونیکی NFSD اخیرا" به Platform جدید با قابلیتهای بسیار پیشرفته منتقل گردیده است. از امکانات آن جستجوهای آماده در زمینه موضوعات داغ روز است.

 

·          این پایگاه موضوعات ذیل را پوشش می دهد:

 

 

 

Food products

Milk products; Sugar and sweeteners; Egg products; Fish products; Meat products; Fruit, vegetable and nut products; Cereal products; Processed foods; Beverages; Oils and fats; Additives; Functional foods and nutraceuticals.

Techniques and analysis

Analytical methods; Detection of minerals, vitamins, trace elements, protein, fat, carbohydrates; Proximate analysis; Clinical and physiological methods; Microbial detection.

 

Food technology

 

Fermentation and brewing; Food biotechnology; Enzyme and protein technology; Genetic engineering; Nanotechnology; Food engineering; Food processing; Fortification; Packaging; Food wastes.

Food science

 

Consumer and sensory science; Food microbiology including probiotics and prebiotics; Food chemistry and physics; Food composition and quality; Nutritive value; Food service; Food preservation & storage.

Food safety

 

Food contamination; Toxicology; Safety; Hygiene. HACCP; Risk assessment; Studies of microbial and chemical contaminants; Food preservation; Antimicrobials; Food handling; Hand washing; Foodborne diseases and Food poisoning.

Food economics 

 

Policy; Food legislation; Food insecurity; Food supply; Trade; Marketing, Food aid, Food programs.

 

Physiology and biochemistry

Appetite and food choice; Fasting, starvation; Digestion and absorption; hematology, blood values; Body composition and tissues; Vitamins; Enzymes and intermediary metabolism; Energy; Carbohydrates; Fiber; Protein, amino acids and nitrogen; Lipids; Ethanol; Antioxidants, phytochemicals; Minerals; Trace elements; Metabolism of water; Acid base equilibrium; Immunity; Intestinal microorganisms, prebiotics and probiotics.

 

 

 

 

Public health


Ethnicity, socioeconomics and demography; Lifestyle; Nutrition education and health promotion; Nutrient requirements; Community nutrition; Supplementary feeding, emergency feeding, food aid; Food security; Epidemiology; Dietary surveys and techniques; Food and nutrition policy; Pregnancy and reproduction; Breast feeding; Infants and children; Aging; Sports nutrition and supplements.

 

Clinical Nutrition

 

Dietetics; Malnutrition; Obesity; Nutrient deficiencies; Nutrient excesses; Food allergy and immunity; Food hypersensitivity and intolerance; Clinical nutrition; Trauma and critical care; Parenteral feeding; Enteral feeding; Therapeutic diets; Nutrient drug interactions; Chronic diseases including heart disease, cancer, allergies, diabetes,  metabolic diseases; Infections